Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięsista i wilgotna babka z dodatkiem czerwonego wina. Na jesienne smuteczki i "kocykowanie" :)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11288
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1137
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9838
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11288
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1137
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9838
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Składniki
Ucieram cukier i cukier waniliowy z masłem na puszystą masę, dodaję po jednym jajku i cały czas ucieram. Mąkę mieszam z cynamonem i proszkiem do pieczenia i dodaję stopniowo, naprzemiennie z winem, do babki. Na koniec ubijam białka na sztywną pianę, dodaję do masy i mieszam delikatnie łopatką. Ciasto wylewam do wysmarowanej masłem foremki babkowej o średnicy w szerszej części około 20 cm i wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45-50 minut, do suchego patyczka.
Kiedy babka przestygnie, wyciągam ją z formy i pozostawiam do całkowitego wystygnięcia. Babkę polewam czekoladą lub posypuję cukrem pudrem. Babka na winie gotowa. Smacznego :)