Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Bajkowe ciasteczka"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4804
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9146
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4804
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9146
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
Do dużej miski przełóż miękką margarynę i utrzyj ją mikserem na puch z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym. Następnie porcjami dodawaj mąkę.
Gdy dodasz połowę mąki, odłóż mikser i zagniataj ciasto ręcznie. Dodawaj porcjami pozostałą mąkę oraz aromat.
Ciasto wyjmij z miski i podziel na tyle równych części, ile kolorów chcesz mieć w ciasteczkach.
Do każdej porcji ciasta dodaj inny barwnik spożywczy i zagnieć na jednolitą masę. Każdy kawałek owiń osobno folią spożywczą i odłóż do lodówki na 30 min.
Po wyjęciu z lodówki usuń folię. Każdą porcję ciasta rozwałkuj na identycznej wielkości i grubości placek. Ułóż jeden na drugim, dociśnij i pokrój na niewielkie kwadraty lub prostokąty.
Piekarnik rozgrzej do 180° C. Blachę wyłóż papierem, a na nim poukładaj ciasteczka, zachowaj odstępy między nimi. Piecz ok. 10 minut, uważając, aby się za bardzo nie przypiekły.
Po wyjęciu z piekarnika przełóż je ostrożnie z blachy na talerz, paterę lub kratkę i odczekaj, aż zupełnie ostygną.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 50 minut. Porcja: 315 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie