Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bezy z truskawkami i bitą śmietaną, są idealne nawet dla maluchów od 1 roku życia :)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4795
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9102
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4795
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9102
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Składniki
Blachę wyłożyć pergaminem, piekarnik nagrzać do 100°C. Białka ubić na pianę, pod koniec stopniowo dodać cukier i mąkę. Jeżeli piana nie chciała się ubić na sztywno (bo np. białka były z lodówki), nic nie szkodzi - wówczas na pergaminie rozlewamy płaskie kółka, a po upieczeniu otrzymamy bezowe krążki. Jeżeli piana jest sztywna, łyżeczką nakładać na pergamin w miarę równe, nieduże kupki, pamiętając, że urosną i mogą się posklejać. Wstawić do ciepłego piekarnika i piec powoli, aż bezy będą suche (ok. 2 godzin). Śmietankę kremówkę ubić na puch, pod koniec ubijania dodając dla aromatu listki melisy i skórkę cytrynową. Na bezowych krążkach kłaść łyżkę bitej śmietany i dekorować obficie cząstkami truskawek. Można też w dużej szklanej misce grubo pokruszyć bezy, wymieszać z bitą śmietaną i posiekanymi truskawkami - najlepsze będą dobrze schłodzone.