Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zastanawiasz się, co można zrobić z ciasta francuskiego na słodko? Proponujemy tę rewelacyjną przekąskę, którą zrobisz błyskawicznie. Jeśli niezapowiedziani goście będą w drodze do ciebie albo dzieci wymarzą sobie coś słodkiego na kolację, możesz skorzystać właśnie z tego przepisu. Do ciasta francuskiego na słodko potrzebujesz zaledwie 4 składników i 15 minut wolnego czasu. Prościej się nie da!
Ten przepis na ciasto francuskie na słodko to doskonały przykład na to, że zaledwie kilka składników możesz zamienić się w efektowny i przepyszny wypiek. Cienkie warstwy kruchego, złocistego ciasta, do tego aromatyczny cynamon i delikatnie skarmelizowany cukier tworzą razem deser, który smakuje jak z najlepszej cukierni. To świetna opcja zarówno na leniwe popołudnie z kawą, jak i na niespodziewaną wizytę gości.
Gotowe ciasto francuskie z lodówki to prawdziwy kuchenny sprzymierzeniec – wystarczy je rozwinąć, posmarować jajkiem, posypać przyprawą i zwinąć w efektowne ślimaczki. Pieczenie trwa zaledwie chwilę, a zapach roznoszący się po domu od razu wprowadza ciepły, domowy nastrój.
Deser z ciasta francuskiego z tego przepisu doskonale smakuje samodzielnie, ale możesz je podawać na wiele sposobów. Wszystko zależy od okazji, nastroju czy pory roku. Jednym z najprostszych, ale efektownych dodatków, są domowe lody waniliowe lub śmietankowe. Ich chłodna i kremowa konsystencja idealnie kontrastuje z chrupiącym ciastem. Do tego wystarczy odrobina bitej śmietany, listki świeżej mięty i szczypta cynamonu, aby uzyskać deser, który wygląda jak z restauracyjnego menu.
Świetnym wyborem będą też świeże owoce – np. truskawki, maliny czy borówki. Dla urozmaicenia dość prostej przekąski z ciasta francuskiego na słodko, możesz wykorzystać karmelizowane jabłka albo gruszki.
Ciasto francuskie na słodko doskonale smakuje również z dodatkiem konfitury z wiśni, moreli albo czarnej porzeczki. Możesz wykorzystać konfiturę z róży, która najczęściej kojarzy się z pączkami, ale w tym przypadku również przełamie prosty smak ciasteczek.
Jeśli powyższe propozycje ci nie odpowiadają albo chcesz skorzystać z kolejnych pomysłów na sposób serwowania ciasta francuskiego na słodko, zrób gęsty sos czekoladowy albo waniliowy. Możesz delikatnie w nim maczać przekąski, co sprawi ci ogromną frajdę i przyjemność z jedzenia.
Na co dzień, w domowym wydaniu, najlepiej sprawdza się ciasto francuskie na słodko podane prosto z piekarnika – jeszcze chrupiące, z lekko rozpuszczonym cukrem i intensywnym zapachem cynamonu. Wystarczy do nich szklanka mleka, kubek gorącej herbaty lub kawy i masz gotowy deser na popołudnie. To też idealna opcja na szybki poczęstunek dla niespodziewanych gości. Ułóż ciasteczka na paterze albo ozdobnym półmisku.
Jeśli chcesz podać przekąskę z ciasta francuskiego na przyjęciu lub spotkaniu w gronie znajomych, możesz ułożyć ciasteczka na ozdobnej paterze. Osobno zaserwuj do nich drobne dodatki: miseczkę z sosem czekoladowym lub waniliowym do maczania, świeże owoce sezonowe albo dekoracyjne listki mięty. Dobrze sprawdza się też podanie ciasteczek w papilotkach. Wyglądają wtedy elegancko.
Dużym plusem jest to, że ciasteczka są łatwe do serwowania bez sztućców. Możesz zatem podawać je w ogrodzie, a także zabrać ze sobą na piknik. Świetnie sprawdzą się zarówno na ciepło, jak i na zimno. A jeśli wolisz wersję wytrawną, zobacz przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego.
Ciasto francuskie powinno być dobrze schłodzone przed rozwinięciem, dzięki czemu zachowa swoją strukturę i łatwiej je uformujesz. Warto wyjąć je z lodówki dopiero tuż przed przygotowaniem. Pamiętaj też o posmarowaniu ciasteczek roztrzepanym jajkiem. Nadaje ono złocistego koloru z wierzchu i delikatnego połysku. Do takiej powierzchni lepiej też przylega cukier i cynamon. Podczas zawijania zacznij od krótszych boków, kierując je do środka ciasta. Możesz oczywiście skorzystać z innych kreatywnych pomysłów i przygotować inne kształty.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 140
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3823
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 257
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 284
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 140
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3823
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 257
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 284
Składniki
Ciasto francuskie rozwijamy na blacie.
Do miseczki wbijamy jajko i roztrzepujemy je widelcem. Rozbełtanym jajkiem smarujemy całą powierzchnię ciasta przy użyciu pędzelka.
Cisto posmarowane jajkiem posypujemy równomiernie 3 łyżeczkami cynamonu i 2 łyżkami białego cukru.
Tak przygotowane ciasto zwijamy - zaczynamy od krótszych boków, które rolujemy do środka, tak aby powstały dwa przytulone ze sobą ślimaczki.
Tak zwinięte ciasto francuskie tniemy na małe ciasteczka o grubości około 5 mm. Wycięte ciasteczka układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Przed wstawieniem do piekarnika każde ciasteczko ponownie smarujemy rozbełtanym jajkiem i oprószamy cukrem.
Kruche ciasteczka z ciasta francuskiego pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 12 minut (do zarumienienia).