Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ravani to proste i wyjątkowo smaczne greckie ciasto z kaszy manny. Jego smak z pewnością kojarzą wszyscy, którzy chociaż raz odwiedzili Grecję. Idealnie pasuje do popołudniowej kawy lub herbaty . Sprawdzi się również na większych, rodzinnych uroczystościach, gdyż dawniej Grecy podawali je właśnie w czasie świąt.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4795
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9102
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4795
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9102
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Składniki
Zacznij od zagotowania wody ze skórkami cytryny. Kiedy nabierze aromatu, wyciągnij je. Możesz to też zrobić poprzedniego dnia. Następnie dodaj cukier, cynamon i goździki. Zagotuj ponownie przez 15 minut. Wyciągnij przyprawy, aby syrop był klarowny i zostaw go do ostygnięcia.
Masło w temperaturze pokojowej ubij aż będzie białe i puszyste za pomocą miksera na dużych obrotach. Dodawaj partiami cukier, a następnie jajka, jedno po drugim. Składniki powinny się ze sobą mieszać na bieżąco.
Posiekaj migdały. Wymieszaj je z mąką pszenną, semoliną, proszkiem do pieczenia. Partiami dodawaj całość do wcześniej przygotowanej masy. Wlej kilka kropelek ekstraktu. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 30-35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Pokrój ciasto, kiedy będzie jeszcze ciepłe i nasącz je powstałym syropem, aby było miękkie i wchłonęło aromat. Odstaw do wystygnięcia. Możesz udekorować wierzch ulubionymi orzechami.