Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto morelowe z migdałami"
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 337
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 561
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1043
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 337
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 561
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1043
Składniki
Miękki tłuszcz pokrój na kawałki. Dodaj cukier i utrzyj na pianę. Wlewaj żółtka, a potem dodaj sztywną pianę z białek. Wmieszaj mąkę.
Ciasto rozsmaruj na blasze z wyższą krawędzią, wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką. Połowę ciasta posyp płatkami migdałowymi wymieszanymi z cukrem i miodem.
Piecz w temperaturze 180o C 40 minut. Poczekaj, aż ciasto wystygnie, wyjmij je i przekrój poziomo na połowy: jedną ze skórką migdałową, drugą gładką.
Wypestkuj morele, pokrój w ćwiartki i gotuj z cukrem i 100 ml wody. Gdy zmiękną, dodaj proszek budyniowy wymieszany w połowie wody i gotuj jeszcze chwilę. Troszkę wystudź i gdy będą letnie, rozsmaruj na gładkim cieście. Wstaw do lodówki do stężenia.
Ubij śmietankę z cukrem waniliowym na sztywno i rozsmaruj na stężałym kremie morelowym. Przykryj płatem ciasta ze skórką migdałową.
Czas przygotowania: 90 minut Cena porcji: ok. 4 zł Kalorie: porcja ok. 484 kcalŹródło: Na żywo