Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto waniliowo-czekoladowe"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1348
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1348
Składniki
Startą czekoladę, masło, cukier, orzechy, 1 op. cukru waniliowego i szczyptę soli i proszek do pieczenia zmiksuj. Dodawaj po jednym żółtku, likier oraz białka ubite na sztywną pianę. Przełóż na blachę (32x38 cm) i piecz 20 min w temp. 200 st.
Marcepan zagnieć z cukrem pudrem i rozwałkuj. Przestudzone ciasto rozetnij na dwie warstwy. 5 szkl. śmietany, 4 op. cukru waniliowego i sosem waniliowym ubij na sztywną pianę. 3/4 kremu rozłóż na spodzie ciasta, przykryj drugą warstwą i rozsmaruj resztę kremu.
Nakryj marcepanem i oprósz kakao. Podziel ciasto na porcje. Ubij pozostałą śmietanę z cukrem waniliowym i udekoruj nim ciastka jak na zdjęciu.
Czas przygotowania: 105 minut 461 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień