Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto wiśniowe z migdałami z aksamitnym nadzieniem"
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 342
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 565
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1049
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 342
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 565
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1049
Składniki
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej na stolnicę. Dodaj kawałki masła lub margaryny, posiekaj, dołóż cukier i jajko, zagnieć gładkie ciasto. Przykryte wstaw na pół godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na okrągły placek i wyłóż nim tortownicę o średnicy 28 cm. Utwórz krawędź o wysokości 3 cm i dokładnie dociśnij.
Wiśnie wydryluj, przełóż do rondelka, zasyp cukrem, podlej połową szklanki wody i pogotuj na małym ogniu przez kilka minut. Wytworzony sok zlej do drugiego garnuszka, przestudź, wymieszaj z proszkiem budyniowym i gotuj około minuty.
Dodaj wiśnie. Lekko ostudzonym nadzieniem posmaruj placek w tortownicy.
Przygotuj wierzch ciasta. Jajka z cukrem ubij na puch, partiami dodawaj przesianą mąkę. Wyłóż ciasto na placek z wiśniami. Wierzch posyp płatkami migdałowymi. 5 Piecz w 160°C około 45 minut. Podawaj oprószone cukrem pudrem.
ok. 70 minut • Porcja 305 kcal • Koszt porcji ok. 1,10 zł • Przepis na 12 porcjiŹródło: Kobieta i życie