Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto z jabłkami w karmelu"
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5362
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 230
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 831
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 950
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 157
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5362
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 230
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 831
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 950
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 157
Składniki
Mąkę i cukier puder przesiej na stolnicę. Dodaj jajko, miękkie masło pokrojone na kawałki oraz skórkę otartą z połowy cytryny. Wyrób gładkie ciasto i uformuj bochenek. Przykryj ściereczką i włóż do lodówki na ok. 30 min.
Obierz jabłka i po usunięciu gniazd nasiennych pokrój na kawałki. W garnku z grubym dnem rozpuść i skarmelizuj cukier, potem dodaj do niego łyżkę masła.
Do karmelu włóż pokrojone jabłka, dodaj cynamon, skórkę otartą z połowy cytryny i 4 łyżki wody. Delikatnie wymieszaj i duś. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z niewielką ilością wody (3-4 łyżki) i wlej do podduszonych jabłek. Dodaj cukier wanilinowy i całość podgotuj, uważając, by owoce się nie rozpadły.
Rozwałkuj 2/3 ciasta i wyłóż nim okrągłą formę (odcinając wystające brzegi), po czym wypełnij ją podduszonymi jabłkami. Rozwałkuj pozostałe ciasto i przykryj nim jabłka.
Z resztek ciasta wykrój ozdoby, np. listki, kwiatki. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem, udekoruj ozdobami i delikatnie ponakłuwaj widelcem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190o C ok. 50 minut.
<strong> (bez czasu pieczenia): ok. 60 minut. Porcja: 360 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie