Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto z jeżynami"
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 65
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 42
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 71
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 375
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2588
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 65
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 42
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 71
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 375
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2588
Składniki
Utrzyj żółtka z cukrem. W czasie ucierania dodaj 1/3 szklanki zimnej wody. Z białek ubij sztywną pianę. Obie masy połącz i dodaj przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto rozsmaruj na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.
Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez około 35 minut. Po upieczeniu biszkopt schłódź.
Budyń zrób według instrukcji. Przestudź go i wymieszaj z sokiem owocowym oraz szklanką i 3 łyżkami wody. Mieszając, zagotuj i gotuj jeszcze przez 2 minuty. Mieszaj przez chwilę, aż krem lekko wystygnie. Dodaj masło w kawałkach i ubij.
Ciasto posmaruj marmoladą i kremem. Na wierzchu ułóż jeżyny i wstaw do lodówki do stężenia. Gdy stężeje, wyłóż lekko ściętą galaretkę, doprawioną marmoladą jeżynową. Wstaw ciasto do lodówki.
Czas przygotowania: ok. 80 min. Cena porcji: ok. 2,50 zł. Kalorie: porcja 197 kcal.
Świeże owoce wykładaj na wierzch ciasta, zanim wylejesz na nie galaretkę. Idealnie sprawdzą się maliny, jeżyny, agrest.Źródło: Na żywo