Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto kruche o smaku pomarańczy z jeżynami i borówką, pod kołderką z pianki i galaretki jest wyjątkowo smaczne.
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 5931
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154778
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1026
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 451
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 5931
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154778
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1026
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 451
Składniki
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać starte na tarce zimne masło, otartą skórkę z pomarańczy, cukier puder, sok z cytryny i żółtka
Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować i włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej formy o średnicy 25 cm, nakłuć widelcem. Wstawić na 7-8 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, posypać zmiksowanymi biszkoptami, wsypać umyte i osuszone owoce.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier waniliowy i cukier puder. Pod koniec dodać sok z cytryny, przesianą mąkę i proszek budyniowy, delikatnie wymieszać, wyłożyć na ciasto.
Ciasto ponownie włożyć do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec około 15-20 minut.
Galaretki wymieszać w 3 szkl wrzącej wody, odłożyć do stężenia. Na zimne ciasto wylać tężejącą galaretkę i schłodzić.