Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trwa sezon na wiśnie, warto więc upiec z nimi ciasto. Ja tak właśnie zrobiłam. Moje wiśnie były dość kwaśne, ale ze słodkim ciastem i śmietanką wspaniale się komponują. Ciasto nie jest ani drogie, ani trudne w wykonaniu. Spokojnie możecie je upiec, uda się każdemu. Czy to na niedzielę, czy tak po prostu w środku tygodnia. Można nim poczęstować gości, rodzinę czy zjeść samemu. Zapraszam. Upieczcie koniecznie :)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11090
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4904
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1056
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9611
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1427
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11090
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4904
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1056
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9611
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1427
Składniki
Masło lub margarynę roztapiamy w garnku i studzimy. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy przestudzone masło lub margarynę cały czas dokładnie miksując.
Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy wydrylowane i odciśnięte z nadmiaru soku wiśnie. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do zrumieniania. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.
Upieczone ciasto dokładnie studzimy. Wystudzone kroimy na takie kawałki jakie chcemy podać.
Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy, aż będzie puszysta, dodajemy cukier puder do smaku i ubijamy. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
Ciasto dekorujemy według uznania śmietanką, można udekorować wiśniami.
Podajemy i smacznego życzę. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Zamiast śmietanki kremówki można ubić jedną śmietankę typu ,,Śnieżka '' w 150 ml zimnego mleka. Ciasto można pokroić na około 16 porcji.