Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe z aromatycznymi rodzynkami i cynamonem. Bułeczki mogą mieć kształt ślimaczka lub kwiatka.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11421
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4968
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1187
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9985
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1475
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11421
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4968
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1187
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9985
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1475
Składniki
Drożdże mieszamy z częścią cukru i mleka, odstawiamy do wyrośnięcia. Mieszamy wszystkie składniki ciasta i dobrze wyrabiamy. Pod koniec dodajemy rodzynki moczone w wodzie z odrobiną zapachu rumowego. Ostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Potem ponownie zagniatamy, cienko wałkujemy, posypujemy cukrem cynamonowym i kroimy w paski ( ok.3 x 40 cm). Każdy pasek zwijamy w ślimaczek. Ciasto wkładamy do natłuszczonych foremek na muffinki. Po ponownym wyrośnięciu, bułeczki smarujemy rozmąconym żółtkiem z odrobiną cukru cynamonowego. Pieczemy w 180 C ok. 15 minut.