Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzięki mleku w proszku czekoladki są bardzo mięciutkie i puszyste.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 695
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 40
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 203
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 66
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 247
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 404
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 695
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 40
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 203
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 66
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 247
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 404
Składniki
Czekoladę zetrzyj na tarce. Pokrusz herbatniki i migdały. (kilka migdałów zostaw do dekoracji).
¾ szklanki wody wymieszaj w garnku ze szklanką cukru. Zagotuj i gotuj przez 10 min mieszając od czasu do czasu.
Do gorącego syropu z cukru dodaj 1/8 kostki masła i dokładnie wymieszaj, cały czas gotując. Stopniowo dodawaj startą czekoladę i gotuj przez około 10 min, ciągle mieszając. Jeśli zacznie się za bardzo grudkować możesz dodać odrobinę wody.
Gdy masa będzie gładka, zdejmij z ognia i stopniowo wsypuj przesitkowane mleko w proszku, cały czas mieszając mikserem.
Gdy mleko w proszku połączy się z masą na gładko, stopniowo dodawaj pokruszone migdały z herbatnikami i dokładnie wymieszaj.
Gotową masę przelej do formy, na przykład keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz ozdobić ją migdałami lub orzechami. Odstaw najpierw w chłodne miejsce aby ostygła a następnie do lodówki.
Zastygniętą masę wyjmij i pokrój na kawałki.