Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta czereśniowa czemu nie. Z masą serową, bezą i dużo czereśni. Do kawy w sam raz. Zrobiłam w obręczy do tortu ale można zrobić w formie do tarty dużej.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11299
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4945
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1142
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9844
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1461
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11299
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4945
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1142
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9844
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1461
Składniki
Ciasto kruche: Do miski przekładam zimne masło pokrojone w kostkę, dodaję cukier, mąkę, żółtka, sól, śmietanę, proszek. Całość kroję jeszcze nożem. Ciasto zagniatam rękoma bardzo krótko. Wstawiam na 15 minut do zamrażalnika. Przekładam na arkusz papieru do pieczenia i przez drugi arkusz wałkuję. Moja forma ma średnicę 21 cm, dokładam jeszcze boki które mają być wysokie plus około 4-5 cm. Także musi wyjść okrąg o średnicy 25-26 cm. Do ciasta przykładam talerz o takiej średnicy i odkrawam resztki ciasta żeby uzyskać okrąg. Formę smaruję masłem. Przekładam ciasto do formy i formuję boki. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni i piekę około 20 minut aż się zarumieni. Zostawiam do przestygnięcia.
Masa serowa: W czasie pieczenia do miski przekładam wszystkie składniki masy serowej i łączę krótko mikserem. Jak spód się upiecze i wystygnie wylewam masę i wstawiam ponownie do piekarnika na 30 minut temp 150 stopni.
Czereśnie: Czereśnie wydrylowane przekładam do garnka, wsypuję cukier, dodaję sok z jednej cytryny i gotuję na wolnym ogniu aż czeręsnie puszczą sok. W misce rozrabiam kisiel w wodzie. Wlewam do gotujących czereśni i mieszam. Odstawiam do przestygnięcia. Czereśnie wykładam na masę serową.
Beza: Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam. Jak piana będzie dobrze ubita i lśniąca a cukier rozpuści się wykładam na czereśnie. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę 15 minut potem zmniejszam na 90 stopni i piekę 45 minut. Po wyłączeniu uchylam drzwiczki piekarnika i zostawiam ciasto żeby stygło.