Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Delikatny strudel według Lucyny Ćwierczakiewiczowej"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9101
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9101
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Składniki
ok. 65 minut • Porcja 175 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na 12 porcji
Z mąki, żółtka, masła, soli i ok. 1/2 szklanki gorącej wody zagnieć elastyczne ciasto. Przykryj, odstaw.
Jabłka obierz, pokrój w plasterki, wymieszaj z 2-3 łyżkami cukru (według uznania) i cynamonem.
Cienko rozwałkuj ciasto na wysypanej mąką ściereczce. Pozostaw na pół godziny, by przeschło.
Bułkę tartą podsmaż na 5 łyżkach masła (2 odłóż). Gdy przestygnie, posmaruj ciasto, rozłóż jabłka. Pomagając sobie ściereczką, zwiń ciasto w roladę. Końce podłóż.
Przełóż strudel na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odłożone masło rozpuść, połową skrop ciasto, resztą polewaj je w czasie pieczenia. Piecz strudel w 200°C ok. 25 minut.
Cukier skarmelizuj na patelni, wrzuć na chwilę posiekane orzechy. Wyłóż je na strudel, oprósz pudrem.
Więcej przepisów Lucyny Ćwierczakiewiczowej, najsłynniejszej polskiej XIX-w. autorki książek kucharskich w: 365 obiadów, Wyd. Nowy Świat, ok. 40 złŹródło: Kobieta i życie