Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11419
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4968
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1184
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9980
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1474
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11419
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4968
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1184
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9980
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1474
Składniki
Ser wymieszać z 2 jajkami dodać rodzynki ( dosłodzić wg. uznania)- nie może być zbyt luźny
Mleko lekko podgrzać, dodać 7 łyżek cukru i drożdże- poczekać aż urosną.
Mąkę przesiać, dodać masło wszystko razem posiekać. Dodać 3 jajka, drożdże z mlekiem i resztę cukru. Zagnieść ciasto, odstawić na ok.2 godz. do lodówki.
Wyrośnięte ciasto przekroić na 4 części. Każdą rozwałkować na kształt prostokąta, wyłożyć porcję sera, zwinąć w rulon i pokroić na porcje. Każdą drożdżówkę posmarować rozkłóconym jajkiem lub mlekiem.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku 180-200 st. ok. 30-40 min (termoobieg) lub troszkę dłużej przy "góra- dół" ( trzeba obserwować). * Z takiej ilości wyszło mi 40 drożdżówek Zapraszam do wypróbowania przepisu :)