Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie za słodki deser z nutą tradycji. Ciekawie zawinięty z całymi owocami. Na stole prezentuje się pięknie i apetycznie
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11299
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4945
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1142
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9847
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1461
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11299
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4945
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1142
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9847
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1461
Składniki
Przygotowanie zaczynu : Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżką cukru. Dodajemy do tego 2 łyżki mąki, mieszamy i pozostawiamy do podwojenia objętości.
Mąkę, cukier, sól, masło, jajko i wyrośnięty zaczyn mieszamy. Wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po czasie wyrastania kładziemy drożdżowy na obsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy przez 5 minut. Wałkujemy ciasto na prostokąt i wysypujemy na nie umyte i wysuszone borówki. Zawijamy ciasto w rulon i przecinamy go wzdłuż dłuższego boku prawie do końca. Następnie zawijamy z pasm ciasta wianek i smarujemy z wierzchu roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-35 minut.