Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Okres Świąt Bożego Narodzenia to zapachy przypraw do piernika, pomarańczy i żywej choinki. Bardzo lubię pierniki, lecz nie zawsze wychodzą takie jak byśmy chcieli. Przepis na ten piernik jest ekspresowy, a przede wszystkim zawsze wychodzi. Przygotowanie jest banalnie proste. Piernik nie zawiera miodu. Jest wilgotny w środku i chrupiący na zewnątrz. Polecam przepis ????
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1348
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1348
Składniki
Masło rozpuszczamy w rondelku. Ostudzamy jeżeli jest zbyt ciepłe. Mąkę wsypujemy wraz z proszkiem do pieczenia lub sodą do miski ( ja wykorzystałam sodę ). Możemy również zastąpić proszek sodą. Dodajemy cukier, kakao i przyprawę do piernika. Mieszamy. Następnie dodajemy jajka, śmietanę i rozpuszczone masło. Mieszamy dokładnie ciasto tylko do połączenia się składników. Ciasto wychodzi dość gęste. Ale to nie ma znaczenia takie ma być. Blaszkę 10×25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Możemy również posmarować masłem i posypać mąką. Ciasto łatwo wychodzi z blaszki. Na przygotowaną blachę wykładamy ciasto. Ciasto pieczemy 50 minut w 180 stopniach (góra dół) do suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Wystudzony piernik posypujemy cukrem pudrem. Możemy również polać czekoladą lub lukrem. Ekspresowy piernik bez miodu długo zachowuje świeżość. Możemy przygotować kilka dni przed planowanym podaniem.