Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Fale Dunaju z morelami"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4795
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9102
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4795
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9102
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Składniki
Miękkie masło (lub margarynę) utrzyj z cukrem pudrem i wanilinowym na puch. Stopniowo dodawaj jajka, cały czas ucierając. Pod koniec dodaj też przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko (dwie łyżki mleka odlej wcześniej).
Dwie trzecie ciasta wlej do prostokątnej formy (najlepsza będzie taka o wymiarach 20x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąka. Resztę ciasta połącz z kakao i odlanym mlekiem. Wymieszaj i wylej na jasne ciasto.
Morele pokrój na cząsteczki i rozłóż w rządkach na cieście, dociśnij. Piecz w temperaturze 160°C około 40 minut.
Przygotuj krem. Masło podgrzej, ostudź i ubij na pianę z cukrem. Następnie dodawaj twaróg i delikatnie mieszaj. Jeśli krem jest mało spójny, dodaj rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Rozsmaruj krem na ostudzonym cieście, schładzaj w lodówce całą noc. Na koniec posmaruj ciasto polewą czekoladową.
(bez czasu oczekiwania): 70 minut Porcja: 345 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie