Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Fantazja limonkowo-malinowa"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11120
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4908
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1064
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9636
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1429
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11120
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4908
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1064
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9636
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1429
Składniki
Z 2 limonek zetrzeć skórkę, z 3 wycisnąć sok. Masło utrzeć z 25 dag cukru, szczyptą soli i skórką z limonki. Kolejno wbijać jajka. Ucierając, porcjami wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wlać 10 łyżek soku z limonki. Ciasto przelać do natłuszczonej i oprószonej mąką blachy (32x39 cm). Piec 25-30 minut w 175°C.
Żelatynę wymieszać z odrobiną wody. Odłożyć nieco malin do dekoracji, a resztę rozgnieść widelcem i wymieszać z 12 dag cukru, jogurtem i 4 łyżkami soku z limonki. Śmietanę ubić na sztywno. Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Masę jogurtową połączyć z bitą śmietaną i żelatyną. Tężejący krem rozsmarować na cieście i schładzać 2 godziny. Ciasto udekorować malinami i paseczkami skórki limonki.
Czas przygotowania: ok. 60 minut bez chłodzenia.Źródło: Życie na gorąco