Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kajmak orzechowo-migdałowy"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10684
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 911
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9119
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10684
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 911
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9119
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy proszek do pieczenia i 6 żółtek. Zagniatamy na jednolite ciasto, dzielimy na pół. Każdą część osobno podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 200oC.
Z białek ubijamy pianę, dodając do niej najpierw cukier, potem mąkę ziemniaczaną. Na każdy z podpieczonych placków wykładamy połowę piany, posypujemy ją rozdrobnionymi orzechami włoskimi. Obydwa placki pieczemy ok. 15 minut na złoto.
Zamkniętą puszkę mleka zalewamy całkowicie wodą, gotujmy 3 godziny na małym ogniu, studzimy. Masło miksujemy, dodając stopniowo ostudzony kajmak z puszki. Pierwszy placek smarujemy połową masy kajmakowej, nakrywamy ją drugim plackiem ciasta. Lekko dociskamy, smarujemy drugą częścią masy i posypujemy płatkami migdałowymi.
Czas przygotowania: 200 minut. Cena jednej porcji: ok. 1,60 zł
Wartość odżywcza jednej porcji: 645 kcal. Białko: 17 g/Tłuszcz: 57 g/Węglowodany: 48 g.Źródło: Rewia