Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam keksa mocno nafaszerowanego bakaliami. Keks z tego przepisu jest bardzo wilgotny i aromatyczny. Pomyslalam, ze moze byc fajnym pomyslem na babke wielkanocna. Przepis zaczerpniety z "moje wypieki"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4803
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9144
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4803
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9144
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
Make wymieszac z proszkiem do pieczenia i odstawic. Maslo utrzec z cukrem na puszysta mase, nastepnie dodawac zoltka jedno po drugim, oczywiscie mase dalej ucieramy. Dodajemy make z proszkiem i alkohol, mieszamy drewniana lyzka.
Ubijamy bialka na sztywna piane, polowe dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy, nastepnie dodajemy druga polowe piany, mieszamy i wsypujemy oproszone maka bakalie, calosc mieszamy. Forme na babke lub dwie keksowki smarujemy maslem i posypujemy bulka tarta. Wlewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni pieca. Pieczemy ok 40 min do suchego patyczka.
Cukier puder mieszamy z odrobina soku z pomaranczy. Lukier powinien miec ciagnaca sie konsystencje. Lukier rozprowadzamy wierzchnia strona lyzki po jeszcze cieplym ciescie. Smacznego :) Przepraszam za brak polskich liter