Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Klasyczna wuzetka z kawową nutką"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11299
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4945
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1142
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9844
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1461
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11299
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4945
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1142
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9844
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1461
Składniki
Margarynę utrzyj z cukrem. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wstaw do lodówki. Kiedy masa margarynowa będzie puszysta, utrzyj ją z dodawanymi kolejno żółtkami. Obie mąki wymieszaj z kakao, kawą i proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Schłodzone białka ubij na sztywno. Delikatnie domieszaj do ciasta.
Blachę wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz 45 minut. Wyjmij i odstaw do wystudzenia. W tym czasie żelatynę wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody, odstaw, a kiedy spęcznieje, rozpuść, podgrzewając. Śmietanę ubij z cukrem pudrem. Ostrożnie połącz ją z żelatyną.
Ciasto rozetnij na dwa placki. Przełóż je tężejącą śmietaną. Wstaw do lodówki na mniej więcej 2 godziny. Gotowe ciasto potnij na porcje (na szczególne okazje powycinaj foremką okrągłe ciastka). Wierzch każdej porcji udekoruj rozetką bitej śmietany, czekoladką oraz owocami pokrojonymi na kawałki.Źródło: Tina