Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kolorowy przekładaniec"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10670
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9099
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10670
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9099
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 70 minut bez tężenia.
Masło utrzeć z cukrem i 1 cukrem wanilinowym. Ucierając, dodawać jajka i wmieszać mąkę zmieszaną z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Ciasto rozsmarować w prostokątnej formie. Oprószyć cukrem pudrem i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piec ok. 40 minut.
Po wystudzeniu ciasto przekroić wzdłuż. Formę wyłożyć folią aluminiową, tworząc „kołnierz”, ułożyć dolny blat. Rabarbar obrać, pokroić w kawałeczki, wsypać do rondelka. Zalać 50 ml, dodać drobny cukier i podgotować.
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody. Tężejącą wymieszać z pulpą rabarbarową. Rozsmarować na blacie z „kołnierzem”, odstawić do stężenia. Śmietanę ubić z cukrem wanilinowym, rozsmarować na galaretce. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia.Źródło: Życie na gorąco