Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kruche babeczki budyniowe z poziomkami"
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 495
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 944
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 230
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 495
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 944
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 230
Składniki
ok. 65 minut • Porcja ok. 206 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na 18 porcji
Mąkę z cukrem przesiej. Dodaj jajko i pokrojone masło, zagnieć gładkie ciasto, owiń folią i na 30 minut włóż do lodówki.
Ciasto podziel na 18 części i wylep nim foremki. Piecz w tempera- turze 200°C około 15 min. Z foremek wyjmij dopiero wtedy, gdy wystygną.
Galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Odstaw w chłodne miejsce.
Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotuj gęsty budyń. Wystudź, stale mieszając (inaczej na powierzchni utworzy się sztywny kożuch). Ubijaj budyń z masłem, aż powstanie gładki, aksamitny krem.
Krem przełóż do worka cukierniczego z gładką końcówką. Wyciskaj go z „górką” do upieczonych babeczek.
Całą powierzchnię kremu obłóż umytymi i osuszonymi poziomkami.
Gęstniejącą galaretką posmaruj całą powierzchnię babeczek (najlepiej za pomocą miękkiego pędzelka). Babeczki wstaw do lodówki, żeby stężały.Źródło: Kobieta i życie