Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na niedzielę do popołudniowe kawy przygotowałam proste, smaczne ciasto kruche ze śliwkami i bezą.
blaszka, stolnica, miska, nóż, folia spożywcza,
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5366
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 232
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 848
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 951
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 160
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5366
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 232
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 848
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 951
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 160
Składniki
Do miski włożyć schłodzone masło lub margarynę dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, żółtka oraz cukier. Zagnieść ciasto, włożyć na 40 minut do lodówki. W między czasie śliwki oczyścić, usunąć pestki. Ciasto rozłożyć na średniej wielkości blaszce, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Podziurkować widelcem, lekko, delikatnie oprószyć mąką Na cieście rozłożyć połówki śliwek, przecięciem do góry lekko je wciskając w ciasto. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, cały czas ubijając dodawać cukier i na koniec mąkę ziemniaczaną. Przygotowaną pianę rozłożyć porcjami na śliwkach. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 45 -50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Rada; Ciasto kruche można podzielić i 3/4 ciasta rozłożyć na blaszkę a 1/4 rozkruszyć - rozłożyć na masę białkową.
Przygotowanie ciasta do pieczenia.
Ciasto po upieczeniu.