Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kruche z kiwi i bezową pianką"
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 990
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 383
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 587
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1098
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 990
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 383
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 587
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1098
Składniki
105 min • Porcja 340 kcal • Koszt porcji ok. 80 gr • Przepis na 14-16 porcji.
Robię ciasto: do miski przesiewam mąkę, dodaję pozostałe , chwilę je siekam nożem, po czym zagniatam (ciasto ma się kruszyć). Z 1/3 części ciasta formuję kulkę, owijam folią spożywczą i wkładam do zamrażalnika na ok. 30 min.
Resztą ciasta wylepiam dno blaszki wyłożonej pergaminem. Ciasto gęsto nakłuwam widelcem. Piekę 15 min w temp. 180°C.
Kiwi cienko obieram, wycinam twarde końcówki. Przecinam na pół i układam na podpieczonym cieście.
Szklankę mleka łączę z bu dyniem. Jeśli jest bez cukru, dodaję go tyle, ile zaleca się na opakowaniu. Mieszam z resztą gotującego się mleka. Gorący budyń rozkładam na kiwi.
Robię piankę: białka ubijam, stopniowo dosypując cukier, a na końcu mąkę ziemniaczaną. Piankę wykładam na gorący budyń. Na wierzch ścieram zmrożone ciasto i piekę całość 50 min w temp. 180°C. Studzę.
Zrobiłam ciasto ciemne, kakaowe, bo świetnie wygląda i smakuje z białą pianką i kiwi. Małgorzata Pankiewicz z GowinaŹródło: Kobieta i życie