Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kukurydziane ciasto z truskawkami"
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 541
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 648
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 164
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 541
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 648
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 164
Składniki
Mleko zagotować ze szczyptą soli. Zdjąć z ognia, wsypać kaszę mannę. Ponownie postawić na ogniu i gotować 5 minut, cały czas mieszając. Kaszkę przelać do miski, przykryć folią spożywczą, odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć z 30 dag cukru. Ucierając, kolejno wbijać jajka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy maślanej.
Małymi porcjami dołożyć kaszkę. Utrzeć mikserem. Blachę posmarować tłuszczem, oprószyć kaszą manną. Na spodzie rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 25-30 minut. Wystudzić. Truskawki, oczyścić z szypułek, pokroić na kawałeczki. Proszek budyniowy wymieszać z 5 dag cukru i 100 ml wody. W garnku zagotować 250 ml wody. Wlać rozrobiony budyń i mieszając, gotować, aż masa zgęstnieje.
Do masy budyniowej dodać truskawki, wymieszać. Masę równomiernie rozłożyć na kukurydzianym spodzie. Wstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem posypać grubym cukrem, udekorować truskawkami i listkami melisy.
Czas przygotowania: około 75 minutŹródło: Życie na gorąco