Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste i wyjątkowo smaczne ciasto "Łaciata krówka" będzie idealną propozycją dla wszystkich miłośników serników. Wygląda efektownie, a jego przygotowanie jest na tyle proste, że poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1348
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1348
Składniki
Zacznij od przygotowania spodu. Zmiksuj ciastka tak, aby była z nich konsystencja piasku lub drobnej mąki. Możesz to zrobić za pomocą malaksera lub ręcznie, używając do tego tłuczka lub wałka i szczelnej torebki do żywności.
Masło rozpuść w niewielkim rondelku. Dodaj je do przygotowanych wcześniej ciastek i dokładnie wymieszaj. Masa powinna być delikatnie mokra. Formę wysmaruj tłuszczem i równomiernie rozprowadź ciasto. Najlepiej zrobić to za pomocą szpatułki. Wylep cały spód, a następnie umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Piecz przez 6-7 minut do zarumienienia.
Przygotuj teraz serową masę. Utrzyj ser wraz z obydwoma cukrami i kwaśną śmietaną. Stopniowo dodawaj po łyżce mąki, nie przerywając miksowania. Wlej delikatnie olej. Na samym końcu dodawaj ekstrakt waniliowy oraz jajka, jedno po drugim. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
Do drugiej miski wsyp kakao. Dodaj do niego połowę lub mniejszą część masy serowej. Dokładnie wymieszaj lub zmiksuj krótko.
Na gotowy spód wyłóż kilka łyżek białej masy, a następnie nałóż ciemną. Rób to na przemian aż do wykorzystania całego ciasta.
Na wierzchu możesz połączyć obydwie masy, np. za pomocą szpatułki albo wykałaczki. Dzięki temu powstaną finezyjne kształty po upieczeniu.
Ciasto umieść w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 50 minut. Po tym czasie pozostaw sernik w piekarniku z otwartymi drzwiczkami na jeszcze godzinę. Odstaw na blat i poczekaj aż ostygnie.