Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To jest moja wersja ciasta. Szpinak zastępuję orzechową rukolą, drogie granaty naszymi porzeczkami, śmietanę aromatyzuję cukrem z miętą.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10674
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9103
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10674
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9103
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Składniki
Tortownica 24 cm, spód wyłożony papierem. Rukolę umyć dokładnie osuszyć i zmielić w blenderze. Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą. Piekarnik nastawić na 170 C. Całe jajka ubić z dwoma cukrami na pianę, mieszając łyżką powoli wlewać olej i aromat migdałowy. Dodać rukolę, wymieszać. Następnie porcjami wsypywać mąkę, mieszać krótko i delikatnie.
Ciasto przełożyć do tortownicy, piec około 60 minut. Przestudzić na kratce. Z wystudzonego ciasta odciąć górę około 2 cm i pokruszyć.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier miętowy. Taki cukier otrzymujemy mieląc cukier biały z listkami mięty. Śmietanę wyłożyć na ciasto, wierzch posypać pokruszonym ciastem.
Udekorować porzeczkami i filetami z grejpfruta.