Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Lodowiec á la tiramisu"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9101
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9101
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Składniki
Żelatynę zalej 1/4 szklanki wrzątku, starannie wymieszaj i odstaw, by dobrze przestygła (jeśli żelatyna będzie zbyt ciepła, śmietana zwarzy się). Schłodzoną kremówkę przelej do wysokiego naczynia i ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodawaj małymi porcjami przestudzoną żelatynę i miksuj jeszcze chwilę.
Serek mascarpone przełóż do miski, dodaj cukier puder i wymieszaj bardzo delikatnie łyżką. Do masy serowej stopniowo dodawaj ubitą śmietanę, delikatnie mieszaj do chwili, aż dokładnie się połączą. Masę podziel na 3 części. Do każdej części dodaj po łyżce umytych i osuszonych borówek.
Podłużną formę wysmaruj olejem i wysyp cukrem pudrem lub wyłóż przeźroczystą folią spożywczą (ułatwi późniejsze wyjęcie lodowca). Na dno wyłóż jedną część kremu, potem połowę biszkoptów nasączonych brandy (nie mocz ich zbyt długo, bo się rozpadną). Następnie wyłóż drugą część kremu, ponownie biszkopty maczane w brandy i na wierzch – pozostały krem.
Odstaw do lodówki na całą noc. Przed podaniem wyjmij z formy, udekoruj borówkami oraz listkami świeżej melisy.
(bez czasu oczekiwania): 35 minut
Porcja: 430 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie