Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mały sernik z delikatną aromatyczną masą serową na chrupiącym spodzie z tłuszczu, czekolady i bułki tartej. W sam raz dla małej rodziny lub jednej popołudniowej kawki.
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6073
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154785
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1029
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 458
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6073
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154785
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1029
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 458
Składniki
Przygotowujemy spód: masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy już będą płynne dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy - powinniśmy coś w rodzaju mokrego piasku. Powstałą mieszankę przekładamy do tortownicy /o średnicy ok. 22 cm/ wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie ugniatamy. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
Kawę rozpuszczamy w dwóch łyżkach wrzątku, studzimy a następnie dodajemy rum. Masło ucieramy z cukrem na jednolitą masę. Gdy kryształki cukru nie będą już wyczuwalne /ciągle ucierając/dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, ekstrakt kawowo-rumowy i dokładnie ucieramy. Śmietanę kremówkę lekko ubijamy - nie powinna być sztywna tylko dobrze spieniona. Do masy dodajemy porcjami zmielony twaróg, mascarpone i śmietanę kremówkę.Dokładnie mieszamy. Masę serową przekładamy na schłodzony spód i wyrównujemy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i pieczemy ok. 60 min. Piekarnik wyłączamy, po 20 min uchylamy lekko drzwiki i pozostawiamy sernik do całkowitego wystudzenia. Zimny sernik lukrujemy cukrem pudrem utartym z niewielką ilością wody. Schładzamy w lodówce by lukier zastygł.