Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11088
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4904
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1054
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9611
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1427
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11088
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4904
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1054
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9611
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1427
Składniki
Żółtka oddzielić od białek. Białka odstawić w chłodne miejsce, żółtka ucierać z cukrem na puszystą masę.
Cytryny umyć, sparzyć wrzątkiem. Do masy jajecznej dodać sok z jednej cytryny i skórkę otartą z obu cytryn.
Nie przerywając ucierania, wrzucać orzechy. Z białek ubić sztywną pianę, dodać ją do masy i delikatnie wymieszać.
Blachę do pieczenia w formie kwiatka posmarować tłuszczem, posypać tartą bułką. Przełożyć do niej ciasto. Piec je 35 minut w temp. 175oC. Gotowe wyjąć z piekarnika, przestudzić.
Przygotować lukier. Podane składniki ucierać razem, aż powstanie jednolita masa. Posmarować mazurek lukrem, udekorować pokrojoną galaretką i skórką pomarańczową.