Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Mus czekoladowo-pomarańczowy"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10759
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4817
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 939
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9193
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1358
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10759
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4817
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 939
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9193
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1358
Składniki
Podgrzej śmietanę. Poczekaj, aż się zagotuje. Następnie zdejmij ją z ognia. Dodaj drobno posiekaną czekoladę, cukier puder. Poczekaj, niech się rozpuszczą. Odstaw do wystygnięcia, a następnie wstaw do lodówki.
Ubij schłodzoną masę czekoladową razem z likierem pomarańczowym za pomocą miksera z końcówką do ubijania białek na sztywną masę. Uważaj, żeby masa nie siadła. Powinien powstać gęsty jasnoczekoladowy mus.
Przełóż masę do pucharków. Ozdób wiórkami z czekolady oraz skórką z pomarańczy.
Jak to zrobić?
Przygotuj odpowiednio czekoladę Czekolada na mus nie musi być pokrojona. Jeśli wolisz, możesz ją wcześniej przygotować w kąpieli wodnej. Dzięki temu będzie idealnie płynna.Źródło: Olivia