Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miękkie, puszyste i – oczywiście – całkowicie przepyszne! Dokładnie takie są pączki z serka Danio. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jest trudne, a po ich spróbowaniu nie sięgniesz już po klasyczne pączki z cukierni. Pączki możesz zostawić puste lub po usmażeniu nadziać je ulubionym dżemem, kremem budyniowym lub marmoladą.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4804
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9146
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4804
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9146
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
Przed przystąpieniem do pracy wyjmij wszystkie składniki z lodówki, aby miały temperaturę pokojową.
Wbij do miski robota kuchennego jajka, dodaj cukier puder oraz serki Danio i zmiksuj wszystko na jednolitą masę. Następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, po czym sól i alkohol lub ocet. Zmiksuj na gładką masę. Nie martw się, że ciasto wychodzi kleiste, takie powinno być. Dla ułatwienia formowania pączków, nalej około 50 ml oleju do talerzyka, posmaruj nim dłonie i natłuszczonymi dłońmi odrywaj porcje ciasta i formuj kulki (ok. 3-4 cm średnicy).
Wrzucaj okrągłe pączki na bardzo mocno rozgrzany tłuszcz (ok. 180°C) lub użyj frytkownicy. Po wypłynięciu pączki same się odwrócą, więc powinny być równomiernie usmażone ze wszystkich stron. Jeśli smakołyki zbyt szybko się smażą, zmniejsz odrobinę gaz. Usmażone pączki wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i pozwól tłuszczowi się wchłonąć. Gdy pączki są jeszcze ciepłe, obtocz je w cukrze pudrze i ułóż na talerz do serwowania. Możesz je też nadziać marmoladą.