Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pieczony krem czekoladowy"
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 500
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 951
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 235
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 500
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 951
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 235
Składniki
Czekoladę posiekaj. Jajka wbij do miseczki, dodaj żółtka. Masło włóż do rondelka (rondelek musi być absolutnie suchy, ponieważ czekolady, która się w nim będzie topić, nie można łączyć z wodą). Ustaw na większym garnku z gotującą się wodą, mieszając, stop na parze.
Dodaj posiekaną czekoladę, rozpuść (czekoladę należy topić na parze, ponieważ na ogniu szybko zaczyna się palić i staje się niesmaczna). Lekko ostudź, nie mieszaj. Dodaj cukier, mieszając, wlej jajka z żółtkami, na koniec wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj rózgą. Masę przełóż do szprycy lub worka cukierniczego.
Foremki żaroodporne posmaruj masłem, posyp mąką, nadmiar usuń. Napełnij masą czekoladową do mniej więcej połowy wysokości. Foremki wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piecz 7-10 minut. Gorące babeczki ostrożnie wyłóż na talerze. Podaj np. z truskawkami lub cukrem pudrem.
Czas przygotowania 30 min, ilość porcji 4, cena za porcję 1,70 zł.Źródło: Chwila dla Ciebie