Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pikantny tort mięsno-warzywny"
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5363
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 230
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 831
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 950
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 158
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5363
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 230
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 831
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 950
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 158
Składniki
Czas przygotowania: około 90 minut.
Mąkę wymieszać z 1/2 łyżeczki soli. Dodać cukier, drożdże, 3 dag masła. Wlać ok. 150 ml ciepłej wody i wyrobić. Gdy ciasto zacznie odstawać od dłoni, przykryć je ściereczką i odstawić w cieple na 45 minut.
Cukinie pokroić w plasterki. Pieczarki oczyścić, pociąć w plastry. Z papryk usunąć nasiona, pokroić w paseczki. Cebulę obrać, posiekać. Rozmaryn opłukać, odłożyć 1 gałązkę do dekoracji, od reszty oderwać igiełki i drobniutko je posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Zeszklić na nim cebulę. Dodać mielone mięso, smażyć ok. 5 minut, aż się zrumieni. Przyprawić posiekanym rozmarynem, solą, pieprzem i mieloną papryką.
Na drugiej patelni rozgrzać pozostały olej. Smażyć na nim paprykę przez 4–5 minut. Dodać cukinię, smażyć 3–4 minuty. Przyprawić solą i pieprzem, zdjąć z patelni. Do tłuszczu ze smażenia cukinii i papryki dodać łyżkę masła, wrzucić pieczarki, smażyć 3–4 minuty. Przyprawić do smaku i wymieszać z mięsem.
Okrągłą formę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem. Śmietanę wymieszać z jajkami. Przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Przełożyć na stolnicę lekko oprószoną mąką. Rozwałkować na cienki placek o śr. około 30 cm. Wylepić nim spód i brzegi formy.
Ciasto posypać tartą bułką. Na spodzie rozsmarować połowę mięsnej masy. Przykryć połową podsmażonych warzyw. Polać połową sosu śmietanowego. Na tym rozsmarować pozostałą masę mięsną. Na wierzchu ułożyć pozostałą cukinię i paprykę. Polać drugą częścią sosu.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 20-30 minut. Gotowy tort udekorować odłożoną gałązką rozmarynu.Źródło: Życie na gorąco