Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placek z makiem i twarożkiem"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10684
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 911
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9121
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10684
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 911
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9121
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Z podanych składników zagnieć kruche ciasto, 1/3 zamroź, resztę włóż do lodówki.
Opłukany mak ugotuj do miękkości w mleku, odcedź i zmiel trzy razy. Masło utrzyj z żółtkami i cukrem. Dodaj mak, rodzynki, pianę ubitą z białek i śmietanę, wymieszaj.
Ser zmiel dwukrotnie. Masło na masę serową utrzyj z żółtkami, dodaj ser, wymieszaj. Dołóż mąkę ziemniaczaną, pianę ubitą z białek i śmietanę, wymieszaj.
Ciasto z lodówki rozwałkuj i wyłóż na blachę (o wym. 35x20 cm) z papierem do pie czenia. Rozsmaruj masę mako wą, a na niej – masę serową. Ciasto z zamrażalnika zetrzyj na grubej tarce na masę serową. Piecz ok. godziny w 160°C. Gorące udekoruj gotową polewą czekoladową.
85 min • Porcja 290 kcal • Koszt porcji 2,50 zł • Przepis na 12-16 porcji.
<strong>Katarzyna Kosmala z Czarnolasu</strong>Źródło: Kobieta i życie