Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pleśniak z wiśniami"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9123
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9123
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
60 min • Porcja 430 kcal • Koszt porcji 1,50 zł • Przepis na 12 porcji
Margarynę, mąkę, żółtka, szklankę cukru i proszek do pieczenia zagniatam na gładkie ciasto. Dzielę na trzy części. Większą i dwie mniejsze. Do jednej mniejszej części dodaję kakao. Wszystkie trzy części chłodzę w lodówce. Białka ubijam na sztywno z 1/2 szklanki cukru i kisielem w proszku.
Największą częścią ciasta wyklejam blachę. Na to układam wiśnie. Na owoce ścieram na tarce o dużych oczkach ciemne ciasto. Na to wykładam ubitą pianę. Na wierzch ścieram pozostałe jasne ciasto.
Całość piekę około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C.
Anna Złotkowska z Wrocławia.Źródło: Kobieta i życie