Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto francuskie to bardzo wdzięczny materiał na słodkie i słone przekąski, ale jego przygotowanie – choć proste – zajmuje sporo czasu. Zwykle więc sięgamy po dostępny w sklepach półprodukt. Warto jednak pokusić się o samodzielne przygotowanie ciasta, z wykorzystaniem prawdziwego masła – jest zdrowsze i o wiele smaczniejsze! Przekonaj się, przygotowując ciastka z ciasta francuskiego z czekoladą.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10704
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4806
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9148
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10704
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4806
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9148
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Składniki
Rozpuść sól w wodzie, a 50 g masła roztop w rondelku na wolnym ogniu. Połącz z wodę, mąkę i masło w misce. Zagnieć na jednolitą masę. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Pozostałe masło (w temperaturze niżej od pokojowej, ale nie twarde) włóż pomiędzy dwie warstwy pergaminu i rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm. Schłodź w lodówce.
Rozwałkuj ciasto na placek o tyle większy od płatu schłodzonego masła, by można je nim szczelnie owinąć. Połącz brzegi koperty z ciasta tak, by mało nigdzie nie wystawało. Rozwałkuj na prostokąt, którego dłuższy bok będzie trzykrotnością krótszego. Złóż prostokąt na 3 części i włóż do lodówki na 2 godziny.
Procedurę wałkowania i składania ciasta powtórz kilka razy, za każdym razem odkładając je na 2 godziny do lodówki.
Przygotuj sos waniliowy. Zmiksuj śmietanę z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami.
Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 0,5 cm i pokrój na kwadraty o boku około 10 cm. Ułóż na nich po 3-4 plasterki banana, posyp pokruszoną czekoladą, oblej odrobiną sosu. Zaklej ciasto szczelnie tak, by powstał trójkątny pierożek.
Ułóż ciastka na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstaw w piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 10 minut i zmniejsz temperaturę do 175°C. Piecz przez kolejnych 10 minut.