Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Przekładaniec ze śmietaną"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10670
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9099
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10670
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9099
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Składniki
Owoce oczyścić, pokroić. Zalać sokiem wiśniowym, dodać łyżkę cukru, gotować 3 minuty. Połowę owoców wyjąć. Resztę gotować jeszcze 3-4 minuty. Zestawić z ognia, wsypać galaretkę wiśniową, całość zmiksować na gładko. Ostudzić.
Formę wyłożyć folią. Na spód wlać galaretkę. Równomiernie rozłóż w niej pozostałe owoce. Schłodzić. Śmietankę ubić na sztywno z łyżką cukru i cukrem waniliowym, wymieszać z żelatyną rozpuszczoną z wodą. Na galaretce ułożyć warstwę herbatników, zalać śmietaną, przykryć herbatnikami. Wstawić do lodówki.
Jabłka pokroić, usunąć gniazda nasienne. Skropić sokiem z cytryny, zasypać resztą cukru. Dodać 1/2 szklanki wody, rozgotować. Zestawić z ognia. Wsypać galaretkę cytrynową, zmiksować.
Schłodzić. Wlać do formy na stężałe poprzednie warstwy. Włożyć do lodówki.
<strong>Superrada</strong>
Jeśli chcesz, by ten deser wyglądał oryginalnie, do masy śmietanowej dodaj drobny groszek z gorzkiej czekolady, a dla smaku – kilka kropli olejku rumowego.Źródło: Twoje Imperium