Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie, pyszne ciasto. Najlepiej smakuje dobrze schłodzone .
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9101
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9101
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Składniki
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Mikserem ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier, nadal ubijać. Utrwaloną cukrem pianę połączyć z żółtkami, ubijać na wolnych obrotach do momentu, aż w masie pojawią się pęcherzyki powietrza. Dodać mąkę, całość wymieszać drewnianą łyżką. Biszkopt wylać na blachę wysmarowaną margaryną, wyłożoną papierem pergaminowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez ok 20 minut. Czerwoną galaretkę rozpuścić w 350 ml wrzącej wody. Gdy galaretka stężeje, pokroić ją w grubszą kostkę. Brzoskwinie odsączyć z zalewy, również pokroić w kostkę. Śmietankę ubić, dodać łyżkę cukru pudru, brzoskwinie i kawałki czerwonej galaretki. Wszystko delikatnie wymieszać, wstawić do lodówki. Zieloną galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl wody, schłodzić. Gdy będzie zimna połączyć ją z masą ze śmietanki. Całość wylać na zimny biszkopt. Ciasto włożyć do lodówki, aby stężało. Brzoskwiniowe galaretki rozpuścić w 3 szkl wrzącej wody. Wystudzić. Galaretką zalać ciasto.
Uwaga: Zanim zaleję ciasto galaretką zawsze czekam na moment, gdy jest ona na tyle gęsta, aby nie wlewała się tam gdzie nie chcę, np. pod biszkopt, jednocześnie żeby była na tyle płynna, aby na cieście nie było widać grudek z galaretki. Smacznego :)