Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 29-01-2023
Co zrobić z białkami, które zostały po smażeniu pączków lub chruścików? Oto mój pomysł - ptasie mleczko z galaretką. Należy tylko pamiętać, aby jajka przed użyciem sparzyć.
Forma 30 cm x 25 cm
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 831
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8944
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10550
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4755
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 831
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8944
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10550
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4755
Składniki
Masło ros rozpuścić. Żelatynę zalać zimną wodą (pół szklanki). Odstawić na kilka minut aż napęcznieje. Potem naczynie z żelatyną umieścić w kąpieli wodnej i poczekać aż się rozpuści. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie, nadal miksując, dodawać stopniowo cukier. Potem dodać 1 łyżkę soku z cytryny i kilka kropel aromatu waniliowego. Zmiksować. W trakcie miksowania wlać rozpuszczone, ostudzone masło. Żelatynę zahartować: dodać 2 łyżeczki pianki i dokładnie wymieszać. Dodać jeszcze 2 i wymieszać. Włączyć mikser i w trakcie miksowania wlać cienkim strumieniem żelatynę. Formę wyłożyć folią i od razu przełożyć do niej piankę i wyrównać. Włożyć do lodówki.
2 galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody. Gdy ostygnie, wylać na stężałą piankę. Ponownie włożyć do lodówki. Po kilku godzinach deser można pokroić w kostki.