Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ptysie z waniliowym kremem"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10704
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4806
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9148
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10704
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4806
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9148
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Składniki
Kilka godzin wcześniej zrób kajmak. Puszkę z mlekiem zanurz w wodzie i gotuj 2 godziny (otwieraj, gdy wystygnie) lub gotuj w szerokim garnku z grubym dnem mleko z cukrem, solą i esencją, aż ściemnieje i zgęstnieje.
Żółtka utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Masę podziel na dwie części. Do jednej dodawaj partiami ugotowany, przestudzony budyń waniliowy, a do drugiej karmelowy. Ucieraj na gładki krem.
Dolną część ptysiów napełnij kremem waniliowym, na niego wyłóż krem karmelowy. Górną części posmaruj kajmakiem i przykryj nimi dolne części z kremem.
Po upieczeniu zostaw sernik w otwartym piekarniku do przestudzenia.Źródło: Kobieta i życie