Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ptysiowe drobiazgi"
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 988
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 379
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 586
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1096
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 988
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 379
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 586
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1096
Składniki
W rondelku zagotuj wodę z masłem. Do gotującej się wody dodaj przesianą mąkę, szybko wymieszaj i nie przery- wając energicznego mieszania (ciasto ła- two się przypala), gotuj na wolnym ogniu. Mieszaj je do chwili, aż stanie się szkliste i zacznie odchodzić od rondla. Wtedy zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
Gdy ciasto ostygnie, dodaj jajka i ucieraj (np. mikserem) aż stanie się gładkie. Wtedy przełóż je do szprycki cukierniczej. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub oprószoną mąką wyciskaj po porcji ciasta.
Z porcji wielkości orzecha włoskiego po upieczeniu otrzymasz klasyczne spore ciastko ptysiowe. Jeśli więc chcesz mieć niewielkie ptysie, wyciskaj na blachę porcję wielkości paznokcia. Zachowaj spore odstępy między nimi.
Ptysie piecz około 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. 4. Śmietankę ubij ze śmietan-fiksem, dolewaj powoli sok wiśniowy. Ostudzone ptysie ozdabiaj polewą, na każde ciastko (lub obok ciastka) wyciśnij po porcji różowego kremu.
<strong>: 50 minut Porcja (10 dag): 360 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie