Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
racuszki wychodzą bardzo pulchne, puszyste
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 320
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 551
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1032
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 320
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 551
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1032
Składniki
Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na gładki kogel mogel. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na zmianę wlewamy mleko, trochę mąki, mleko, trochę mąki. Gdy masa jest gładka, dodajemy do całości starte na dużych oczkach jabłko (jeśli jabłko jest bardzo soczyste odciskamy sok)
Następnie białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.
Na rozgrzany olej dajemy ciasto forując małe placuszki. Ogień nie może być za duży, by racuchy nie spaliły się, a w środku były surowe. Racuszki pięknie rosną, są pulchniutkie i bardzo smaczne.
Usmażone racuszki wykładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.