Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne szybkie ciasto z budyniem na kakaowym spodzie.Ciasto po schłodzeniu rozpływa się w ustach i ma fajny trójkolorowy wygląd :).
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9102
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9102
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Składniki
Na początek robimy nasz spód czyli ciasto kakaowe.Jajka ucieramy z cukrem ,dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,kakao i miksujemy.Na sam koniec dodajemy wodę i olej. Ciasto wylewamy na blaszkę(moja ma wym.25x25cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok.20-25 min.w piekarniku nagrzanym do 180C.Sprawdzamy patyczkiem. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.Czas na masę budyniową.2 szklanki mleka wlewamy do garnka dodajemy cukier,cukier waniliowy i masło.Gotujemy cały czas mieszając aż masło się rozpuści.Resztę składników na masę miksujemy w 1/2 szklanki mleka i wlewamy na gotujące się mleko z masłem.Mieszamy aż do uzyskania gęstego budyniu. Masę budyniową od razu wylewamy na ciasto kakaowe wyrównujemy i studzimy. Teraz pianka.Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklance gorącej wody-studzimy.Przestudzoną żelatynę wlewamy pomału do ubijanej śmietanki i miksujemy chwilkę na najwyższych obrotach. Piankę śmietankową wykładamy na ciasto a górę posypujemy startą gorzką czekoladą.Ciasto wstawiamy na noc do lodówki. Ciasto bardzo łatwo się kroi i wyśmienicie smakuje. SMACZNEGO!!!