Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rozeta drożdżowa z wiśniami"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10706
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9149
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10706
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9149
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Składniki
• na 16 porcji •: 1 godz. i 50 min •Porcja: 125 kcal •Cena porcji: ok. 1 zł
Mleko lekko podgrzej. Mąkę wymieszaj w miseczce z drożdżami oraz 5 łyżkami cukru. Dolej ciepłe mleko oraz olej. Wbij jajko. Zagnieć gładkie ciasto. Odstaw je pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć. Podziel na 2 porcje. Każdą rozwałkuj na kwadratowy placek. Wiśnie umyj, osącz, wydryluj. Owoce wymieszaj z resztą cukru oraz okruszkami biszkoptów. Placki posmaruj masłem. Posyp owocami, a następnie ciasno zwiń.
Każdy z rulonów pokrój na 8 plasterków. Ułóż je jeden obok drugiego w dużej tortownicy albo na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz 45 minut. Gdy ciasto dobrze wystygnie, obficie posyp je cukrem pudrem.Źródło: Naj