Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sandomierska babka ajerkoniakowa"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10670
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9098
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10670
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9098
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Składniki
Jabłka umyj, wytrzyj do sucha. Potem obierz, pokój na cząstki. Wytnij gniazda nasienne. Miąższ jabłek pokrój na kawałeczki. Natychmiast skrop je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Masło utrzyj z solą, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasnokremową masę. Kolejno domieszaj do niej jajka, porcje ajerkoniaku. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Wsyp do ucieranej masy. Całość szybko wymieszaj mikserem. Na koniec domieszaj jajka.
Foremkę do babki (z kominkiem) posmaruj tłuszczem. Oprósz tartą bułką. Napełnij przygotowanym ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz przez godzinę, aż ciasto się zrumieni.
Gotową babkę studź 5–10 minut w foremce. Potem przełóż ją na kratkę kuchenną i pozostaw tak do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem babkę oprósz cukrem pudrem (wcześniej możesz wymieszać go z wanilią albo odrobiną mielonego cynamonu).
Jeśli lubisz wymieszaj 1 szkl. cukru pudru z drobiną soku cytrynowego i wrzątku. Całość utrzyj drewnianą pałką na gładki lukier i oblej nim zupełnie zimne ciasto.
ok. 1 godziny i 35 minut , 1 porcja ok. 330 kcal.Źródło: Tina